Giedrė Skupienė

Giedrė Skupienė

Poreikis mokytis visą gyvenimą

Publikuota: 2024-09-09

Judėdami į priekį, galvodami apie profesinę karjerą, turime planuoti ir vertinti savo tikslus ir netgi įsivaizduoti būsimą veiklą. Kur matote save po penkerių ar dešimties metų? Kaip užtikrinsite, kad išsiugdysite įgūdžius, kurių jums reikės, norint tai pasiekti?

Mokymasis visą gyvenimą yra nuolatinis procesas, kurio metu jūs ir toliau lavinatės ir laikui bėgant ugdote naujus įgūdžius. Nesvarbu, ar norite sukurti daugiau vertės darbe, ieškote naujo darbo, ugdote naują pomėgį ar tobulinate savo įgūdžius, yra mokymosi galimybių, kurios gali padėti jums tai pasiekti.

Verslo pasaulis keičiasi. Naujos technologijos, globalizacija ir gyventojų senėjimas daro didelį poveikį esamų darbo vietų pobūdžiui, kokybei bei reikalingiems įgūdžiams. Darbuotojai, kurie netobulina savo įgūdžių, rizikuoja atsilikti ir tapti nekonkurencingi darbo rinkoje.

Mokymasis visą gyvenimą paprastai yra suprantamas kaip nuolatinis, savanoriškas ir savarankiškai motyvuotas, pagrįstas siekiu išmokti daugiau, įgyti naujų įgūdžių ar auginti profesinį tobulėjimą veiksmas. Mokymasis visą gyvenimą dažnai grindžiamas asmeniniu pasitenkinimu ir malonumu. Dabartinėje globalizuotoje, sparčiai besivystančioje ir žiniomis grindžiamoje ekonomikoje mokymasis visą gyvenimą yra būtinas profesionalumo ir asmeninio pasitenkinimo šaltinis.

Besimokantys visą gyvenimą:

  • skaito ar klausosi tinklalaidžių;
  • lanko seminarus: (ne)mokamus, greitus ar laipsnį, sertifikatą suteikiančius;
  • turi nuolatinį juos dominančių dalykų sąrašą ir investuoja savo laiką bei finansus į tai, kas ten įrašyta;
  • kelia sau trumpalaikius ir ilgalaikius tikslus;
  • ieško ir priima pokyčius;
  • pradeda naujus dalykus, nesvarbu, ar jie susiję su darbu, ar su hobiu;
  • kuria bendraminčių tinklus ir bendradarbiauja.

Mokymosi visą gyvenimą nauda:

  1. Praplėstos perspektyvos

Vienas iš išskirtinių mokymosi visą gyvenimą pranašumų yra galimybė dalytis kelione su įvairaus išsilavinimo bei patirties žmonėmis. Galite ne tik perteikti savo asmeninę ir profesinę patirtį kitiems, bet ir pasimokyti iš kurso draugų bei dėstytojų patirties. Dalydamiesi savo idėjomis ir gavę grįžtamąjį ryšį iš kurso draugų bei dėstytojų, turite galimybę pamatyti daug platesnes perspektyvas sudėtingais klausimais.

  1. Asmeninis pasitenkinimas

Savarankiškas mokymasis veda į pasitenkinimo jausmą (patenkinamas smalsumas, įtraukia naujos žinios, grįžtama prie užmestų pomėgių…). Siekiama, kad šis mokymasis padėtų dirbti darbą, derantį su tuo, kas žmogui sekasi, ko reikia pasauliui ir ką jis mėgsta daryti. Tuomet žmogus jaučia savo veiklų prasmę, kuri veda į pasitenkinimą darbu, suteikia vidinės motyvacijos, kuri labai reikalinga pasitaikančioms kliūtims įveikti, bei padeda džiaugtis pasiekimais ir toliau tobulėti.

  1. Profesinis tobulėjimas

Darbuotojai, kurie nuolat mokosi, yra konkurencingesni darbo rinkoje ir mažiau linkę atsilikti ar iškristi dėl automatizavimo ir besikeičiančios darbo aplinkos.

Karie Willyerd ir Barbara Mistick rekomenduoja penkis būdus, kaip paskatinti visą gyvenimą trunkantį mokymąsi ir užsitikrinti darbo saugumą:

  • mokykitės bet kurioje kasdienėje darbinėje situacijoje;
  • atverkite savo protą pasauliui už to, kuriame kasdien esate dabar;
  • bendradarbiaukite su žmonėmis, kurie gali padėti jums susikurti norimą ateitį;
  • būkite godūs įgyti naujos patirties;
  • judėkite į priekį ir išlikite motyvuoti tiek per karjeros pakilimus, tiek per nuosmukius.

 

  1. Asmeninė sveikata

Nuolatinis mokymasis amžėjant padeda išlaikyti smegenų plastiškumą ir išvengti tokių ligų kaip demencija. Neuroplastiškumas reiškia smegenų gebėjimą formuoti ir pertvarkyti neuronų ryšius. Iš esmės tai skatina jūsų gebėjimą keistis ir prisitaikyti dėl jūsų patirties. Tai padeda išlaikyti geresnę atmintį ir geresnį gebėjimą greitai prisiminti dalykus. Harvard Men’s Health Watch teigia, kad įsitraukimas į naujas veiklas, kurios skatina mąstyti ir mokytis bei reikalauja nuolatinės praktikos, gali būti vienas geriausių būdų išlaikyti smegenų sveikatą.

Journal of Applied Psychology tyrimas rodo, kad besimokantys žmonės patiria mažiau streso, vidinės motyvacijos skatinamas tobulėjimas yra puiki perdegimo prevencijos priemonė.

  1. Išaugęs pasitikėjimas savimi

Auginant įgūdžius, paprastai stiprėja ir pasitikėjimas savimi. Jūs esate geriau pasiruošę susidoroti su iššūkiais darbe ir asmeniniame gyvenime. Dažnai, kai žmonės įsipatogina savo kasdienėje rutinoje, naujos užduotys gali atrodyti bauginančios. Tiems, kurie įpratę mokytis visą gyvenimą, nauja patirtis įdomi. Didėjant pasitikėjimui savimi, jūsų entuziazmas, pasiekimai ir asmeninė vertė auga kartu su juo.

Ar jūsų karjeros planas apima mokymąsi visą gyvenimą? Dabar, kai supratote mokymosi visą gyvenimą naudą, pradėkite skirti laiko nuolat kaupti žinias bei patirtį.

Gerų atradimų!

 

JUMS GALI BŪTI AKTUALŪS ŠIE MOKYMAI: