Liutauras

Liutauras Mazura

Gilesnis DI pjūvis

Publikuota: 2024-09-09

Lindės efektas, WOW reklamos kūrimas per 30 minučių ir kodėl tik DI versle neužtenka?

Dirbtinio intelekto gimimas

Dauguma verslų pradėjo domėtis dirbtiniu intelektu (DI) tik po masiniam vartojimui pritaikytos ChatGPT versijos išleidimo. Nors jau beveik dveji metai praėjo nuo tos lemtingos 2022 m. lapkričio 30 dienos, vis dėlto technologijos gimimo data galėtume laikyti 1956 metus. Tada susirinko JAV tikslieji protai (Johnas McCarthy ir kiti) į Dartmuto dirbtuves kartu pamąstyti, kaip čia žmogaus protą kompiuteriniais algoritmais aprašyti.

Lindės efektas

Mąstymo modelis technologijos ilgaamžiškumui vertinti

Vertinant technologinį potencialą verslui svarbu atsižvelgti į daugybę faktorių (praktiškumo lygį, vartotojų bazės augimą ir pan.).

Dirbtinį intelektą galima vertinti ir per Lindės efekto prizmę. Lindės efekto esmė paprasta: kuo ilgiau kažkas išgyveno, tuo labiau tikėtina, kad tas kažkas ilgai gyvens ir ateityje.

Pavyzdžiui, Mocarto uvertiūros išgyveno jau daugiau nei 200 metų, o Marijono Mikutavičiaus „Trys milijonai“ gyvuoja sąlyginai nedaug – virš 20 metų.

Taigi pagal Lindės dėsnį ženkliai didesnė tikimybė, kad žmonės 2234 m. per savo mums dar nematytus išmaniuosius garso įrenginius klausysis Mocarto, o ne Mikutavičiaus (kad ir kaip lietuvių tauta mėgsta per krepšinio čempionatus šią dainą garsiai traukti).

Ta pati logika galioja ir technologijoms. Dabar matome eksponentišką DI pritaikomumo augimą. Ir vien todėl, kad pati technologija gyvuoja jau beveik 70 metų, galime spėti, kad ji dar ne vieną šimtmetį išgyvens. Kriptovaliutomis (nors ir tikiu jų potencialu) negalima pasitikėti taip stipriai kaip DI, nes jų išlaikytas istorinis išbandymas kuklesnis – tik nuo 2009 m.

WOW reklama su DI

Noriu savo produktui sukurti reklamą per mažiau nei 30 minučių. Kokius žingsnius turėčiau atlikti?

Yra daugybė audiovizualinių DI įrankių, galinčių iš teksto kurti paveikslėlius, vaizdo įrašus, dainas. Dirbant su DI vizualika svarbiausia yra:

  1. atsirinkti kokybiškus ir būtent jums tinkamus DI įrankius. Efektyviausia yra tiesiog testuoti, įvertinti ir priimti sprendimą, reikia man šito DI įrankio ar ne;
  2. iš pavienių DI įrankių sulipdyti vientisą procesą.

 

Štai proceso aprašymas WOW vaizdo reklamai, kai jau turite savo produkto nuotrauką (įsivaizduokite, kad reklamą kuriame šampūnui, bet procesas tinka ir kitiems produktams).

  1. Šampūno nuotrauką įkelkite į flair.ai. Su šiuo įrankiu pašalinkite baltą foną ir pasirinkite patrauklų foną savo šampūnui. Svarbu – nuotraukos proporcijos turi būti 16:9 (to reikia kitam DI įrankiui).
  2. flair.ai atsisiuntę nuotrauką, eikite į Runway (geriausias DI įrankis vaizdo įrašams kurti). Su Runway konvertuokite nuotrauką į 5 arba 10 sek. vaizdo įrašą. Svarbu parašyti tikslią užklausą, tad vadovaukitės Runway gidu.
  3. Atsisiuntę vaizdo įrašą iš Runway, įkelkite jį į Canva. Canva leis jums ant vaizdo įrašo uždėti tekstą ir net muzikinį foną.
  4. Sukurkite autentišką muzikinį foną su suno.com. Net ir lietuviškas dainas neblogai kuria. Galite kurti tiek dainą su žodžiais, tiek muzikinį takelį be žodžių. Efektyviausia žodžius dainai kurti su šiuo DI asistentu: https://chatgpt.com/g/g-FBiHEhSQ0-suno-ai-v3-lyricsv.
  5. Atsisiųstą mp3 failą iš suno.com įkelkite į Canva, sujunkite muzikinį takelį su vaizdo įrašu.

 

Kurdami reklamą pirmą kartą ir registruodamiesi prie visų minėtų įrankių užtruksite daugiau kaip valandą, tačiau vėliau per mažiau nei 30 minučių galėsite kurti nerealias reklamas savo verslui nesamdydami nei fotografo, nei videografo.

 

Produktyvumo karalystėje tik DI neužtenka

DI potencialas produktyvumui didinti jau vien kaip pavienės technologijos yra milžiniškas. Tačiau norint pasiekti asmeninio ir verslo produktyvumo karalystę, mums tik DI neužtenka. Juk ir graikų mitologijoje Olimpe neužteko tik Dzeuso – reikėjo ir Hado, ir Poseidono, kad harmoningai pasaulio sankloda aprašyta būtų.

Taip ir šiandien norint įgalinti dirbtinį intelektą visapusiškai tarnauti įmonės tikslams, reikia dar dviejų disciplinų – duomenų inžinerijos ir automatizacijos.

Duomenų inžinerijos įgūdis leidžia paruošti ir sukurti kokybišką duomenų bazę, iš kurios dirbtinis intelektas galėtų traukti informaciją. Taip atsiranda galingiausi įmonių vidiniai arba išoriniai asistentai. Viešųjų pirkimų klausimai gvildenami remiantis Viešojo pirkimo įstatymu ir ankstesnėmis jūsų viešųjų pirkimų techninėmis specifikacijomis, su pardavimu susiję klausimai atsakomi remiantis įkeltais produktų aprašymais ir t. t.

Įsivaizduokite, kad jau panaudojote DI ir duomenų inžineriją, kad susikurtumėte ChatGPT asistentą CV tikrinti pagal jūsų kandidatų atrankos dokumentaciją. Jau neblogai – galite įkelti kandidatų CV, dirbtinis intelektas vertins kandidatus pagal įkeltą dokumentaciją.

Problema – kiekvieną CV turėsite įkėlinėti rankiniu būdu. Reikės daug paspaudimų. Juk daug efektyviau būtų, jei ChatGPT asistentas paimtų iš el. pašto kandidato CV kiekvieną kartą AUTOMATIŠKAI, kai jūsų pašto dėžutėje atsiduria naujas CV. O tada juos įvertinęs įkeltų į jūsų CRM arba Google Sheets. Skamba kaip pasaka? Tikrai pasakiškas procesas, jam reikia įgūdžių dirbant su API (programinėmis sąsajomis) ir Python arba bent jau Make.com (įrankiu, leidžiančiu kurti automatizacijas neturint programavimo žinių).

Reziumė: didžiausias produktyvumas versle pasiekiamas tada, kai gebate naudoti ne tik DI įrankius, bet ir mokate sutvarkyti duomenų bazes ir viską sujungti į vieną procesą pasitelkdami automatizaciją.

 

JUMS GALI BŪTI AKTUALŪS ŠIE MOKYMAI: